Alati za pristupačnost

Budućnost nafte

O postojanju nafte datiraju zapisi od prije četiri tisuće godina,gdje se ona spominje u staroj Kini kao pomoćno sredstvo u medicini. Sirova nafta je tekućina čija boja varira od žute, tamno zelene, tamno smeđe do crne. Po kemijskom sastavu je ugljikovodik. Nastanak se temelji na organskim spojevima nastalim u unutrašnjosti zemlje. Kao prva komercijalna upotreba u svijetu uzima se 1865 godina u mjestu Titusvilu u državi Pensilvaniji ( SAD-e). Napravljeno je prvo uspješno bušenje i izgrađen je naftovod u dužini od 6 km. Od tih pionirskih pothvata prošlo je dosta vremena i zasigurno nitko nije sanjao da će nafta toliko utjecati na čovječanstvo i oblikovanje svakodnevnog života.         

Već nakon sto godina od prve komercionalne upotrebe zauzela je visoko mjesto kao energent u svijetu. Sa 45 %-tnim udjelom i njen se rast povećava sve do današnjih dana. Svjetske rezerve nafte procjenjene su prije 20 godina na 670 milijardi barela ( 1 barel=159 litara), ali ova se brojka neprestano mijenja s obzirom da se pronalaze nova nalazišta. Pored velikih količina i modernije tehnologije crpljenja cijena ovog energenta se mijenjala od relativno niske do prilično visoke u današnjem vremenu. Zanimljivost je da su se veliki skokovi cijena nafte uvijek vezali kao posljedica ratova u neposrednoj blizini glavnih proizvođača nafte. Cijena nafte sa srednjeg istoka od 1949 do kraja 1970  godine iznosila je 1,9 dolara / barelu, da bi se do početka 1971 godine popela na 3 dolara / barelu. Poslije sastanka OPEC- a( zemlje proizvođači nafte) u Beču 16.10.1973. godine nafta poskupljuje na 5,11 dolara / barelu sa tendencijom rasta od 1974 godine na 11,65 dolara / barelu. Sve ovo navodim usporedbe radi današnjih cijena od 70 i više dolara, pa sve do prije nekog vremena od 147 dolara / barelu.

Svi rizici koji su povezani sa eksplotacijom nafte uglavnom su poznati od početka njenog vađenja do danas, s razlikom da se problem znatno povećava kod eksplotacije na moru. Tako je i u slučaju najnovije nesreće koja se pretvorila u pravu ekološku opasnost po okoliš i ukupni se razmjeri ne mogu još sagledati . Očito je da priroda uzvraća udarac ukoliko se ne poštuju svi potrebni tehnički uvjeti kao što je bilo i u ovom slučaju. Sve ovo samo će morati postrožiti daljnje uvjete crpljenja nafte koja će kao energent još dugo dominirati energetskim potrebama.

Antun Gabrić - energetski savjetnik

Sekcija za izobrazbu Društva energetičara Slavonski brod